Portör, bilindiği anlamıyla insanlar ve hayvanlar üzerinde mikro organizmalar halinde var olan hastalık yapan virüs ve bakterilere verilen genel isimdir. Çoğu defa, bu tip organizmalar, bulunduğu kişide hastalık belirtisi göstermeyebilir. Fakat bulaşarak yayılma tehlikesi üst düzeydedir. Bu tip organizmalar, portör analizleri aşamalarından geçerek, konak tipi ( taşıyıcı ) içerisindeyken tespit edilebilir. En kısa sürede, uzmanlar tarafından tedavisine başlanabilir veya karantina işlemleri uygulanabilir.
Bu durum, tamamen sağlık birimleri tarafından yetkilendirilmiş ve mesleki yeterliliği olan doktorlar tarafından karar verilebilecek bir durumdur. Aynı zamanda, sağlık birimleri uygun görmesi halinde, kaynağın karantina altına alınarak boşaltılmasına ve derin dezenfeksiyon uygulamasına gidilebilir. Bu süre boyunca, alan veya işletmenin faaliyetleri durdurulur.
Bu tehlikelerin topluluk içerisinde hızlı biçimde salgın halinde yayılma alanı, çok yüksek oranda yiyecek ve içecek üretiminin yapıldığı mecralarda gerçekleşmektedir. Yani, gıda ürünlerinin üretimi veya hazırlanması sahasında çalışan herhangi bir hasta, taşıdığı virüsü kısa sürede çok geniş kitlelere bulaştırabilir.
Bu aynı zamanda, kitlesel bir sağlık tehlikesi anlamına da gelmektedir. O yüzden, özellikle gıda üretimi alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin tüm personelleri en kısası 3 ayda bir olmak üzere, periyodik portör analizleri testine girmek zorundadır.
İşçi sağlığı, işletmeler için faaliyetleri aşamasında özellikle dikkate etmesi gereken bir husus. Bu konuda, uzman kadrosu, mevzuata hâkim ve sektörel deneyimiyle iş ortaklığı süresince sorunsuz bir hizmet deneyimi sunacak özel kurumlarla çalışmanızda fayda var.
Uşak içerisinde faaliyet gösteren birçok işletme için, bu tip yasal mevzuatlardan doğan mecburiyetlerin Uşak OSGB firması arayışlarında Can Güven Park, sektördeki deneyimi ve müşteri memnuniyeti ilkesiyle sizlerle. Uşak’ta Ortak sağlık güvenlik birimi arayışınız, uşak osgb firması seçenekleri arasında Can Güven Park’ta son bulacak ve ihtiyaçlarınızın fazlasını işbirliğimiz sayesinde bulabileceksiniz.
Portör muayenesine neler dahildir?
Gıda ile temas eden her işletme çalışanı, portör muayenesi sırasında şu alttaki listeye göre testlere tabi tutulur;
* Boğaz kültürü,
* Burun ( Mukus ) kültürü,
* Gaita ( dışkı ) kültürü,
Bu testler, sağlık birimlerince izinli ve onaylı mobil sağlık araçları aracılığı ile de yapılabilir. Fakat daha çok tıbbi laboratuar ortamlarında yapılması uygun görülmektedir. Sebebi ise, tetkik yetkisi olarak donanımlı olmasıdır. Yani, hem tahlil hem analiz imkanları yasal çerçevede de vardır. Sonuçlar, belirtilen süreler sonrasında rapor halinde hem çalışana, hem de işletmeye verilecek biçimde düzenlenebilir.
SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından test sonuçları ve raporlarına riayet edilen yetki ve izin belgeli özel sağlık kuruluşları, devlet hastaneleri ve özel kurumlarda yapımı mümkündür. İşyeri doktoru ve işverenin talebi doğrultusunda, biri veya birkaçı portör muayenesi için yapılacağı gibi, yasal mevzuat çerçevesinde tamamı da yapılabilir.